Herkomst familienaam van O(o)rsouw

In “Tussentijds”, de periodieke uitgave van historische feiten van “De Stichting Werkende Mens” uit Oss, is in de uitgave 2003-1 een artikel opgenomen van de heer J. van Orsouw (geboren in Oss) toen wonende in Zwitserland.
Dit artikel bevat meer informatie waar de familienaam van O(o)rsouw vandaan komt, n.l. vanuit het historische Duitse stadje Orsoy aan de Nederrijn.

Maar ook op Wikipedea wordt melding gemaakt dat de naam van de Brabantse familie “van (O)orsouw” verbonden is met het Duitse stadje Orsoy, meer daarover vind je hier.

In 1985 bestond het Duitse stadje Orsoy 700 jaar, in het Brabants Dagblad werd hierover op 30-08-1985 uitgebreid bericht met een oproep (vooral aan de familie’s van (O)orsouw uit Oss e.o.) om een bezoek te brengen aan allerlei festiviteiten in Orsoy:

 

 

 

 

De familie Nol van Oorsouw bezocht toen het Duitse stadje Orsoy waar zij hartelijk welkom geheten werden door de burgemeester van Orsoy, welke hierbij een exemplaar van het jubileumboek 700 jaar Orsoy aan hen uitgereikte.
In de rubriek “Hoe schrijfde gij” van het Brabants Dablad van 28-08-2007 werd o.a. hierover -maar ook uitgebreide informatie over de familienaam van (O)orsouw- door historicus Tiny Romme over twee pagina’s een artikel geschreven.